На нашия пазар се предлагат изключително много вредни храни, а в този списък се съдържат само най-най-вредните от тях

Благодарим  на г-н Златин Михайлов – фармацевт и диетолог, който сподели с нас тази важна информация чрез сайта си, защото изготвеният списък на най-вредните храни в България е изключително важен.

Кренвиршите 

повеждат класацията, защото те са най-масово употребявана храна у нас. Ароматни, апетитни, вкусни, ние нямаме представа колко са вредни.

Производителите слагат в кренвиршите най-големите отпадъци като мазнини и млени животински органи. Но понеже са пасирани, добре овкусени и опушени, ние трудно можем да ги различим, за разлика от шпековия салам, в който ясно се вижда колко мазнина има. Освен мазнина и дреболии, в кренвиршите има редица подобрители, оцветители, сгъстители, които ни тровят и унищожават постепенно.

Майонеза

На второ място е поставена майонезата, защото и тя присъства активно на нашата трапеза. Много хора предпочитат да купят майонеза вместо масло и маргарин, защото смятат, че тя е по-качествена. Но не са прави, понеже в нея има само естествено олио. Всички останали съставки са синтетично – вместо яйца –  яйчен меланж, а за да има консистенция на майонеза, производителите отново използват нишесте, сгъстители и консерванти.

Безалкохолно

Веднага се прехвърляме на безалкохолните, защото и те са голямо изкушение за всички нас. От газираните напитки се пълнее, но това в случая е най-малкият проблем. Производителите се научиха и в тях да слагат големи количества синтетични подсладители, багрила, ароматизатори, които може да се безвредни ако пиете чаша кола и фанта  един път в месеца или един път на няколко месеца, но ако пиете по-често, тях синтетика се трупа в тялото.

Като прибавим отровите и от останалите храни, букетът вредни вещества става цял надгробен венец, защото влизат в списъка на най-вредните храни в България.

Най-добре е да пиете прясно изцедени сокове – фрешове, домашен компот, в който сте сложили захар. Колкото и да е вредна захарта, тя не може да се мери с изкуствените химически съставки.

Като стана дума за захар, повече от 30 години се говори  за нея като бялата смърт. Ако използвате захар в минимални количества – 1 пакетче дневно в кафето, не е чак толкова вредна, но ако ядете много сладкиши, бонбони, десерти, вафли, ако подслаждате чая и кафето с много захар, вече става опасна. Бялата захар може да бъде заместена от небет шекер и още по-добре мед. Може да си купите Стевия или фруктоза, които са естествени продукти.

Чипс

Седим пред телевизора, гледаме интересен филм и държим  в ръце пакет с пуканки от микровълновата, които са с вредно палмово масло или чипс. Соленичко, вкусно и ужасно опасно.  Ако ядете 2-3 пъти в годината, няма да ви се отрази зле, но ако хрупате чипс редовно, здравето ви е в опасност.

Чипсът е пълен с мазнина, много сол и други добавки, които действат на мозъка, така че той да изпраща сигнали към стомаха и другите вкусови рецептори да се яде още и още чипс. Кой е доволен от цялата тази история? Собствениците на фирмите, които произвеждат чипс, работниците и служителите в тези компании, производителите на картофи и онези, които доставят фолиото.

Ако ядете много чипс вие се самоубивате като давате живот на всички тези по-горе. Картофите трябва да се ядат задушени,  печени, на пюре, на супа. Чипсът води до огромно затлъстяване, а пък в естествените картофи има полезно количество въглехидрати, които дават енергия.

Мазничкият чипс е вреден, но също така вредна е сланината и маста. Старите хора  в миналото са готвили  с мас и са ядели много сланина дори през лятото с лук или с чесън, но тогава времената са били различни. Това са били единствените им вредни храни. Въздухът, почвата и водата не са били отровени като днес, затова те са можели да ядат сланина и мас. Днес това е недопустимо. Ако много обичате сланина – няколко парченца един път в месеца няма да ви убият, но ако ядете редовно има опасност от висок холестерол, високо кръвно и други проблеми със сърцето.

Зехтинът е много полезен, но ако се използва студен, на стайна температура. Ако се готви с него на високи градуси, започва отделя вредни и карцерогенни вещества. Затова със зехтин се поливат салатите или се намазват филийки хляб. И ако мас, а и сланината все пак са натурални продукти, то добре познатият ни маргарин е ужасно вреден, затова е включен в списъка ни. Маргаринът се получава от олио, в което са добавени още  хидроксили.   Чрез тези молекули се получава твърдата консистенция на маргарина. Но така получената смес не се разлага в стомаха, а полепва по червата, стомаха и по кръвоносните съдове под формата на мазна плака.

Все още няма коментари за тази статия, защо не добавиш такъв?


Добави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *