На нашия пазар се предлагат изключително много вредни храни, а в този списък се съдържат само най-най-вредните от тях

Благодарим  на г-н Златин Михайлов – фармацевт и диетолог, който сподели с нас тази важна информация чрез сайта си, защото изготвеният списък на най-вредните храни в България е изключително важен.

Кренвиршите 

повеждат класацията, защото те са най-масово употребявана храна у нас. Ароматни, апетитни, вкусни, ние нямаме представа колко са вредни.

Производителите слагат в кренвиршите най-големите отпадъци като мазнини и млени животински органи. Но понеже са пасирани, добре овкусени и опушени, ние трудно можем да ги различим, за разлика от шпековия салам, в който ясно се вижда колко мазнина има. Освен мазнина и дреболии, в кренвиршите има редица подобрители, оцветители, сгъстители, които ни тровят и унищожават постепенно.

Майонеза

На второ място е поставена майонезата, защото и тя присъства активно на нашата трапеза. Много хора предпочитат да купят майонеза вместо масло и маргарин, защото смятат, че тя е по-качествена. Но не са прави, понеже в нея има само естествено олио. Всички останали съставки са синтетично – вместо яйца –  яйчен меланж, а за да има консистенция на майонеза, производителите отново използват нишесте, сгъстители и консерванти.

Безалкохолно

Веднага се прехвърляме на безалкохолните, защото и те са голямо изкушение за всички нас. От газираните напитки се пълнее, но това в случая е най-малкият проблем. Производителите се научиха и в тях да слагат големи количества синтетични подсладители, багрила, ароматизатори, които може да се безвредни ако пиете чаша кола и фанта  един път в месеца или един път на няколко месеца, но ако пиете по-често, тях синтетика се трупа в тялото.

Като прибавим отровите и от останалите храни, букетът вредни вещества става цял надгробен венец, защото влизат в списъка на най-вредните храни в България.

Най-добре е да пиете прясно изцедени сокове – фрешове, домашен компот, в който сте сложили захар. Колкото и да е вредна захарта, тя не може да се мери с изкуствените химически съставки.

Като стана дума за захар, повече от 30 години се говори  за нея като бялата смърт. Ако използвате захар в минимални количества – 1 пакетче дневно в кафето, не е чак толкова вредна, но ако ядете много сладкиши, бонбони, десерти, вафли, ако подслаждате чая и кафето с много захар, вече става опасна. Бялата захар може да бъде заместена от небет шекер и още по-добре мед. Може да си купите Стевия или фруктоза, които са естествени продукти.

Чипс

Седим пред телевизора, гледаме интересен филм и държим  в ръце пакет с пуканки от микровълновата, които са с вредно палмово масло или чипс. Соленичко, вкусно и ужасно опасно.  Ако ядете 2-3 пъти в годината, няма да ви се отрази зле, но ако хрупате чипс редовно, здравето ви е в опасност.

Чипсът е пълен с мазнина, много сол и други добавки, които действат на мозъка, така че той да изпраща сигнали към стомаха и другите вкусови рецептори да се яде още и още чипс. Кой е доволен от цялата тази история? Собствениците на фирмите, които произвеждат чипс, работниците и служителите в тези компании, производителите на картофи и онези, които доставят фолиото.

Ако ядете много чипс вие се самоубивате като давате живот на всички тези по-горе. Картофите трябва да се ядат задушени,  печени, на пюре, на супа. Чипсът води до огромно затлъстяване, а пък в естествените картофи има полезно количество въглехидрати, които дават енергия.

Мазничкият чипс е вреден, но също така вредна е сланината и маста. Старите хора  в миналото са готвили  с мас и са ядели много сланина дори през лятото с лук или с чесън, но тогава времената са били различни. Това са били единствените им вредни храни. Въздухът, почвата и водата не са били отровени като днес, затова те са можели да ядат сланина и мас. Днес това е недопустимо. Ако много обичате сланина – няколко парченца един път в месеца няма да ви убият, но ако ядете редовно има опасност от висок холестерол, високо кръвно и други проблеми със сърцето.

Зехтинът е много полезен, но ако се използва студен, на стайна температура. Ако се готви с него на високи градуси, започва отделя вредни и карцерогенни вещества. Затова със зехтин се поливат салатите или се намазват филийки хляб. И ако мас, а и сланината все пак са натурални продукти, то добре познатият ни маргарин е ужасно вреден, затова е включен в списъка ни. Маргаринът се получава от олио, в което са добавени още  хидроксили.   Чрез тези молекули се получава твърдата консистенция на маргарина. Но така получената смес не се разлага в стомаха, а полепва по червата, стомаха и по кръвоносните съдове под формата на мазна плака.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.