l-carnitine

Какво е L-Carnitine и каква е целта му?

Използването на L-Carnitine подпомага изгарянето и усвояването на мазнините, но е ефективно и смислено само в съчетание с усилена физическа дейност. За това и трябва да се ползва само от спортуващи редовно хора. Тогава L-Carnitine забавя атаката към мускулите пр спортистите, трениращи усилено и продължително. Учените са търсели в изследванията си начин да увеличат силата и работоспособността на мускулите при спортистите, използувайки загубата на мазнините и същевременно намалявайки триглицеридите в кръвта.

Така са открили L-Carnitine, квалифициран като амино киселина от едни, и като витамин О (B11) от други, поради факта, че свойствата му много наподобяват тези на водноразтворимите и разграждащите мазнините витамини от група “В”. Така или иначе, L-Carnitine доказва свойството си да подобрява работата на сърдечния мускул, доставяйки свободни мастни киселини в клетките, които пък от своя страна ги използуват за енергия в митохондрията. Като допълнение на това, L-Carnitine оказва влияние върху хората, които го използуват, като ги довежда до състояние на лека еуфория, или ефекта му е “Чувствам се чудесно”.

През последните години L-Carnitine се използува масово от спортистите, трениращи интензивно и желаещи да увеличат издръжливостта си без да изчерпят запасите си от гликоген. А билдерите се концентрират изцяло върху това да запазят колкото е възможно повече мускулна маса, като същевременно намаляват мазнините и на тях L-Carnitine им влияе по уникален начин и ефекта му е много по-добър от всички традиционни високопротеинови диети. L-Carnitine е аминокиселина или витамин намиращ се в живите тъкани.

Той е водноразтворимо вещество, синтезирано в черния дроб от неговите амино предшественици – аминокиселините Lysine и Methionine. Та поради факта, че Л-карнитин е водно разтворим, той лесно се губи по време на термична обработка при готвенето. Това пък води до липсата му при изключване на месото от диетата ни, ако се ограничаваме в приемането на растителни храни например, или ако не добавяме L-Carnitine към храната си. L-Carnitne има не само в тялото на хората, но и в тялото на животните, като в най-голяма концентрация е открит при овцете. В тялото най-голяма концентрация на L-Carnitine има в надбъбречните жлези, в скелетната мускулатура и в сърдечния мускул.

Нивото на L-Carnitine, измерено в скелетната и сърдечна мускулатура е 40 пъти по-високо от нивото, измерено в плазмата. По-малки количества L-carnitine има в бъбреците и мозъка. Това разпределение на L-Carnitine оказва влияние върху използуването на мастните киселини в клетките като източник на енергия. Доказано е, че мозъка използува много L-Carnitine също така. Смята се, че това е поради сходството му с В-витамина Chiline. L-карнитина играе жизнено важна роля при метаболизма на мастните киселини, а също така при жлезите, произвеждащи адреналин. А жлезите, произвеждащи адреналин пък, ни помагат да се справим в критични ситуации и със стреса.

Обаче, има една сладка подробност, че производството на адреналин играе значителна роля в поддържането на течния баланс в тялото. Така че и за водния баланс помага. А и регулирането на захартта и производството на енергия са други важни функции на L-Carnitine, подпомагани също и от панкреаса, който за това пък също има голяма нужда от него.

Също така, действа като биокатализатор в дългите и средни вериги от мастни киселини, в клетъчните стени, и в клетките. Това позволява на мускулите да използуват мастни киселини като източник на енергия. Помага за превръщането на триглицеридите в свободни мастни киселини (мастна киселина и окисляване), което пък води до отделяне на голямо количество енергия. Това отделяне на енергията осигурява на мускулите главният източник на гориво. Тези, които взимат анаболни стероиди знаят, че нивото на холестерола и на триглицеридите имат свойството да се увеличават рязко по време на действието на стероидите и анаболите, което е лошо.

Дори таблетките против забременяване повишават нивото на холестерола и триглицеридите. А L-carnitine показва способност да понижава нивото на тези две вещества и така времетраенето на тренировките може да се увеличи след приемане на Л-карнитин, защото той помага за поддържането на сърдечния мускул при по-дълга и по-интензивна работа. Увеличава се интензивността, като същевременно се запазва същото ниво на сърдечния пулс. Едно от най-големите предимства на L-Carnitine е липсата на токсичност. Абсолютно безвреден е. Няма промени в работата на червата, не ви се гади или повръща. Няма последици или странични ефекти. Единствения страничен ефект наблюдаван при употребата на L-Carnitine е умереното състояние на еуфория, което пък от своя страна държи умът ни буден.

Но трябва да се знае, че има и друг вид L-Carnitine, наречен DL-Carnitine, който се явява синтетичен аналог и който не трябва да се приема, защото е само за лекарски нужди и има много странични ефекти при употреба без лекарско наблюдение. При големите натоварвания, се забелязва свойството на L-Carnitine да подпомага тялото да използува наситените мастни киселини за гладните мускулни клетки. Минималният необходим дневен прием, за да започнат каквито и да било промени в нивото на липидите в кръвтта е 500 mgs.

Средната доза в рамките на 1-1.500 mgs на ден показва много добри резултати и видимо променя нивото на триглицеридите и концентрацията на HDL. Това е за нормално ползване – съчетано с тренировка… а вече при много интензивно трениращите билдери или при всекидневно трениращите активни спортисти и състезатели, дневна доза от порядъка на 2-2.500 mgs приемана за целия ден дава чудесни резултати. Например вземете 500-700 mg 25 минути преди аеробната или силовата тренировка.

Общото физическо състояние се подобрява дори и при нетренираните хора. Също така, помата в намаляването на болките, свързани с натоварванията след неактивност като ускорява времето за възстановяване и за оптимална физическа работа.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.