Канелата е може би една от най-популярните и ароматни подправки, познати на човечеството от векове наред. Започва да се използва и прилага като подправка още през 14 век, но да се възползват от нея са можели само „най-просветените” мъдреци и лечители. Това не е никак случайно, тъй като канелата не е просто онзи суплемент, който придава невероятния вкус на мамините сладки, а нещо много повече от овкусител и подправка.

История

Канелата е ароматна подправка, която се добива от лавровото тропическо дърво (достига до 18 м височина!) или по-точно от неговата кора, която се обелва, изсушава и внимателно се стрива на прах. Познати са няколко вида канела – цейлонска (Cinamomum zeylanicum), китайска (Cinnamomum cassia), виетнамска (Cinnamomum loureirii) и индонезийска (Cinnamomum loureirii). Най-скъпите сортове канела са тънки като хартия, с тъмно кафяв до червеникав цвят. За родина на тази подправка се счита Шри Ланка, а към днешна дата растението се отглежда в Китай, Египет, Индия, Африка, Австралия. Канелата намира приложение главно в сладкарството за приготвяне на десерти, сладка, сладки напитки и вина, за овкусяване на месни ястия, с цел придаване на нетрадиционен и по-наситен вкус.

Полезно действие на канелата

Това растение, освен като подправка може да претендира и за статус на хранителна добавка с терапевтичен ефект върху човешкия организъм. Самостоятелно или в комбинация с други храни и подправки, канелата може да се прилага за лечение на рзлични болестни
състояния. Какви са те?

Съществуват научни данни, че структурата на канелата наподобява тази на инсулина, поради което има отношение към усвояването на въглехидратите. Тази подправка намира основно приложение в борбата с наднорменото тегло и диабет 2-ри тип, тъй като подобрява чувствителността на клетките към инсулина и те могат да оползотворяват по-добре глюкозата при по-малко количество секретиран инсулин. Казано по друг начин това означава по-ниски нива на кръвната захар при хора, болни от диабет 2-ри тип. При един здрав организъм канелата понижава секрецията на инсулин, което от своя страна води до забавено натрупване на мазнини, особено в областта на корема. Това от своя страна позволява използването на мазнините като енергиен източник от органзима.

Освен понижаване нивата на кръвната захар, канелата оказва положително влияние и върху „лошия” холестерола и триглицеридите в кръвта. В допълнение към това, канелата има отношение и към мозъчните функции и способността за концентрация. В различни клинични опити с канела е доказано, че при редовен прием, тя повишава менталните способности и улеснява запомнянето и обработването на информацията.

Освен това, тази подправка е и мощен антиоксидант, който обезврежда вредните кислородни радикали и предпазва клетките от преждевременно стареене. Това действие на канелата се дължи на факта, че растението е богато на манган, желязо, салицилова киселина и танини, поради което има общо укрепващо имунната и сърдечно-съдовата системи действие. Канеленото масло подобрява и стимулира кръвообръщението, улеснява храненето на клетките и дейността на храносмилателната система.  Подпомага функциите на дебелото черво, тъй като съдържа фибри и калций, които имат очистително действие.

Канела се препоръчва при стомашни болки и колики, газове и диария. Сред полезните здравословни ефекти на канелата се нареждат и действието й срещу артрит и ставни проблеми. Ароматната подправка е подходяща за третиране на екземи, акне, кожни инфекции, порезни рани, главоболие, мигрена и още много други състояния. Не на последно място, растението притежава силно изразено тонизиращо и стимулиращо нервната система действие.

Как и по колко канела да приемаме

Трябва да се наясно, че въпреки множеството ползотворни ефекти на канелата са възможни и алергични реакции, особено при предозиране. Особено рискови са бременните жени и болните от диабет, които трябва да внимават с употребата на тази подправка. Дневната доза канела варира межди 1 чаена и 2 супени лъжици, а с какво ще консумирате подправката няма никакво значение и е по-скоро въпрос на вкус и въображение. Добър вариант е например да приемате канела с овесените ядки сутрин, заедно с плодове
или да я добавяте към кафето си, за да бъде то още по-ароматно. Разбира се, изборът как да се насладите на ароматната канела е ваш.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.