За съжаление доста хора нямат правилна представа за това какво е диетата и много често влагат погрешен смисъл и тълкуване в това понятие. Не веднъж съм казвал, че диетата не значи глад, мъчения и изтезания за организма, а просто правилен и съобразен режим на хранене за постигане на определена цел. Независимо дали целта е редуциране на теглото, покачване на мускулна маса или пък диетата се предписва при различни заболявания, основният принцип е храненето да бъде съобразено с индивидуалните потребности на индивида и неговите особености. Много важно е да кажа, че изготвянето на какъвто и да е режим на хранене трябва да се съобрази и с настоящи и минали заболявания на дадения човек.

Най-разпространенето схващане е, че диети се изготвят главно за отслабване, въпреки че съществуват и такива за покачването на теглото. За дамите особено е толкова тривиално и рутинно да казват „От утре минавам на диета” сякаш това е най-нормалното и безпроблемно нещо на света. Желание може наистина да не ви липсва, но реално каква диета ще си изберете? Изчислен ли ще е калорийният прием, направено ли ще е процентно разпределение между белтъчини, мазнини и въглехидрати, как ще се ротират въглехидратите, колко вода ще трябва да пиете и още редица други подробности?

Е, аз вярвам, че много хора могат да ми дадат (и са ми давали!) отговори от типа на „Минавам на само плодове и за нищо друго няма да мисля“ или пък „Край на сладкото и късното хранене вечер“. Макар и да ви разочеровам ще трябва да кажа, че това в никой случай не може да се нарече диета, а издевателство над собствения ви организъм.

Какво не означава диетата!

Преди всичко трябва да кажа, че диетата не значи глад и изтезание над собственото ви тяло и психика. Писах наскоро за гладолечението и обясних кога и как може да се приложи. Може и да ви се струва лесно и изпълнимо да карате цяла седмица на ябълки и чай и да се радвате на показанието на кантара, но гарантирам, че по този начин няма да смъкнете и грам мазнини. Свалените килограми не означават нищо, ако не е редуцирана мастната тъкан.

С глад не може да принудите тялото си да изгаря мазнини. Единственото, което може да се постигне с гладуване е загуба на мускулна тъкан. Когато изпадне в състояние на глад организмът започва да разгражда собствените си белтъци (мускулите), за да набави необходимите аминокиселини. Теглото, което се губи по време на гладуване представлява вода и мускулна тъкан. Мастната тъкан ще пострада минимално от времето прекарано в глад, но сметка на това пък мускулатурата ще изглежда отпусната.

От друга страна няма да остане непокътнат и хормоналният баланс на организма, което може да доведе до сериозни здравни последици. Излишно е да казвам, че след прекратяване на гладуването тялото не само бързо си връща изгубеното тегло, но и се „презапасява” с мастни натрупвания, а загубената мускулната тъкан няма да се възстанови.

Ще кажете, че мускули не са ви нужни, искате просто да отслабнете. Да, но мускулите са тези, които правят тялото ни стегнато и атлетично, а наред с това използват подкожните мазнини за енергия. Колкото по-малко мускули има в едно тяло, толкова по-забавен става метаболизма и по-трудно се топят мазнините.

Диета не значи хранене с диетични храни. Такова понятие в едно здравословно хранене не съществува. Идеята е, че има храни, чийто хранителни качества ги правят подходящи за даден хранителен режим и постигане на определени цели. Това, разбира се не значи да се яде от тях на корем. Много важно е в една диета да се определят точните количества от всяка храна, включена в режима. Важно е не само качеството, но и количеството.

Оскъдните порции също не са решение за отслабване, както много често си мислят хората. Да намалите приеманата храна няма да ви помогне особено, но за сметка на това ще изтощите организма си и рано или късно последствията ще бъдат усетени.

Друго погрешно схващане за диетите е, че елиминирането на почти всички хранителни групи и наблягането на 1-2 храни води до отлични резултати. Еднообразните диети лишават организма отценни хранителни вещества като ненаситени мастни киселини, витамини, минерали, фибри и други ценни съставки. Освен, че са вредни за здравето, такива диети не носят велики резултати.

Разнообразните храни – от пилешкото до рибата и морски продукти ще доставят на тялото ви богат асортимент от аминокиселини, ненаситени мастни киселини и ценни минерали. Богатите на фибри храни ще ви държат по-дълго време сити и ще намалят нивата на лошия холестерол в кръвта. Не е нужно плодовете да бъдат изключвани от менюто, но трябва да са включени в подходящо време и количества.

Последни думи

До тук се опитах да ви убедя какво не е диета. Мисля, че стана ясно какво тогава е диетата. За съставянето на една успешна и работеща диета трябва да се вземат предвид много индивидуални и субективни фактори като енергиен баланс на базата на активната телесна маса, двигателната активност, пол, възраст и други.

Храните, които ще се консумират са в зависимост от поставените цели, някои лични предпочитания към храни и т.н. Важно е да се определи количеството на храната и процентното съотношението между белтъчини, мазнини и въглехидрати за деня и за всяко хранене поотделно. В зависимост от активността и адаптацията на метаболизма се определя ротацията на въглехидратите.

В този случай не звучи лесно да минете на диета, нали? Когато искате истински резултати не може да очаквате да ви е лесно. Всяко хубаво нещо иска време и усилия. Но наградата е за вас – печелите здраво, атлетично и жизнено тяло, на което мнозина могат да завиждат!

Също така екипът ни ви препоръчва да прочете повече за Редуслим което е главно екстрат от зелен чай и ще допринесе допълнително към вашите цели.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.