Хранителните добавки, които приемате ви правят по-изчистени, по-силни и по-здрави. Ето обаче още не толкова популярни плюсове от употребата им, чрез които вие ще може да оцените по- пълноценно предимството от приема им.

Кофеин

Известни факти: Изгаря мазнините, повишава енергията, намалява болката. Най- популярното средство за събуждане е и най-добрият приятел на бодибилдъра. Кофеинът ви дава почти взрив от незабавна енергия, като в същото време помага за изгаряне на телесна мазнина. Кофеинът може да притъпи мускулната болка и да засили остротата на ума.

По- малко известни факти: В добавка към солидната енергия преди тренировка, 200мг кофеин могат незабавно да увеличат силата ви с около 2кг. Наскоро този факт беше потвърден от учени, които експериментираха с атлети, като им даваха кофеин около час преди тренировка.

Необходим прием: За незабавен прилив на сила, приемайте 200- 400мг кофеин 1-2 часа преди тренировка.

Суроватъчен протеин

Извести факти: Изгражда мускул. Малко суплементи са толкова ефективни за изграждане на мускули, колкото протеина, а суроватъчния е най- добрия от протеините на прах, заради способността си да засилва мускулния растеж и да помага за възтановяването.

По- малко известни факти: Разширява съдовете. Аргининът може би е най- добрият суплемент за усилване на напомпването, но се оказва, че има изненадваща компания: суроватъчния протеин. Суроватката съдържа пептиди /малки протеинови частици/, приличащи на онези, които подтискат преобразуващия ензим  /ACE/, увеличаващ стесняването на кръвоносните съдове. Чрез подтискане на ACE тези пептиди съдействат за повишено разширяване на кръвоносните съдове, позволявайки на по- голямо количество кръвен поток да премине в трениращите мускули. Това увеличава доставката на хранителни вещества /като аминокиселини, намиращи се в суроватъчния протеин/, анаболните хормони /като растежния хормон и тестостерона/ и кислорода към мускула по време на трениране.

Необходим прием: Придържайте се към обичайния препоръчителен прием  на 20гр суроватъчен протеин преди тренировка за увеличаване на кръвния поток към мускулите и поощряване на мускулния растеж. Ако  приемате аргинин, правете го 30мин преди да приемете суроватъчния протеин, тъй като втория може да притъпи ефекта на аргинина.

Трибулус терестрис- Трибестан

Известни факти: Покачва тестостерона. Тази билка увеличава производството на тестостерон, което води до връх в силата и улеснява образуването на нова мускулна маса.

По- малко известни факти: Разширява съдовете, наподобява инсулина, има ефект на антиоксидант. Наскоро публикувано изследване разкрива, че трибулус терестрис е способен на много повече от промяна в нивата на тестостерон. Оказва се, че той подобрява кръвния пототк, като съдейства за разширяването на кръвоносните съдове. Това значи, че приет преди тренировка, трибестанът може да увеличи кръвния поток към трениращите мускули чрез повишаване на азотния окис /NO/ по начин, подобен на аргинина и чрез подтискане на ACE по начин подобен на суроватъчния протеин.

Изледването предполага още, че този суплемент може да имитира действието на инсулина и да подобрява усвояването на глюкозата от мускулните клетки. Това е добра новина, защото инсулинът е важен за стимулиране на мускулния растеж. В допълнение, трибестанът изпълнява роля на силен антиокидант и дори може да намали нивото на холестерола.

Необходим прием: За да извлечете най- доброто от този суплемент, приемайте 250- 750мг със закуската и 30-60 мин преди тренировка.

Форсколин

Известни факти: Изгаря мазнините. Вероятно сте запознати с активната съставка в coleus fofskohlii- форсколин- защото тя стимулира освобождаването на телесни мазнини, които се изгарят за енергия.

По- малко известни факти: Изгражда мускул. Форсколинът може още да ви помогне да натрупате мускул чрез увеличаване производството на тестостерон с почти 20%.

Необходим прием: Приемайте суплемент coleus forskohlii, стандартизиран за 20-50мг форсколин 2-3 пъти дневно с храната

Карнитин

Известни факти: Изгаря подкожните мазнини. Карнитинът винаги  е бил известен сред бодибилдърите със способността си да пренася мазнините в мускулните клетки, където тя се изгаря за енергия.

По- малко известни факти: Произвежда рецептори на андрогена , разширява кръвоносните съдове, подпомага възстановяването. Науката е доказала, че ползата от карнитина излиза извън простото пренасяне на мазнините на повърхността. Изследване от университета Сторс в Кънектикът  разкрива, че субекти, които приемат карнитин, имат по- високо съдържание на андрогенови рецептори в мускулните клетки. Тези рецептори са нещото, с което тестостерона трябва да се свърже, за да започне мускулен растеж. Затова колкото повече рецептори има в мускула, толкова повече тестостерон може да предизвика растеж. Същата лаборатория открива, че карнитинът покачва кръвопотока  към мускулите по време на трениране, подобно на аргинина, суроватъчния протеин и трибулуса, и засилва мускулното възстановяване.

Необходим прием: Приемайте карнитин 1-3гр /под формата на L- carnitine, acetyl L- carnitine, L- carnitine tartarate / пожелание преди закуската, задължително преди тренировка и пожелание преди сън.

Глутамин

Известни факти: Запазва мускула, подпомага възстановяването, повишава имунитета. Освен това, аминокиселината глутамин се бори с умората и пълни запасите от гликоген.

По- малко известни факти: Някога да сте мислили за глутамина като за суплемент, който гори мазнините? Според ново изследване би трябвало да се замислите. Две изследвания проведени наскоро в Еймн, Айова съобщават, че приемането на глутамин значително увеличава метаболитните нива, изгорените калории, увеличава количеството телесните мазнини, изгорени по време на тренировка и почивка.

Необходим прием: За да ускорите метаболизма и да увеличите изгарянето на мазнини, както и да се възползвате от останалите предимства на глутамина, приемайте пожелание 5- 10гр на закуска, задължително 30-60минути преди и веднага след трениране, пожелание преди лягане също.

Креатин

Известни факти: Изгражда мускул и сила. Креатинът е един от най- ефективните суплементи в света на бодибилдинга. Съставен от три аминокиселни, той осигурява бързата енергия, необходима за силна, експлозивна активност, каквато е тренирането с тежести. Креатинът увеличава силата и подобрява възстановяването между сериите, което ви дава възможност да изцедите повече повторения и покачва мускулната маса.

По- малко известни факти: Действа като антиоксидант, намалява CFS / Chronic fatigue syndrom/защитава кожата и мозъка, облекчава симптомите при Перкинсон.

Изследване разкрива , че доброто нещо става все по- добро. Креатинът осигурява защита срещу свободните радикали, помага за намаляване на ефекта от хроничната умора и предпазва мозъка. Ново проучване, извършено от Националния здравен институт показва, че креатина намалява симптомите при болестта Паркинсон. И нещо повече: Креатинът предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи, възползвайте се от този факт през лятото.

Необходим прием: Вземайте 3-5гр креатин преди и след тренировка и със закуската, в дните, в които не тренирате.

Аргинин

Известни факти: Разширява съдовете. Аминокиселината аргинин може да повиши производството на азотен окис, защото се преобразува в азотен окис,постъпвайки в организма. Резултатът е по- голямо разширяване на кръвоносните съдове, което дава възможност за по- голям кръвопоток към мускулите по време на тренировка.

По-малко известни факти: Стимулира ангиогенезата, изгаря мазнини. Естествено, разширяването на кръвоосните съдове е много полезно за онези, които се стремят към напомпване, но то не е единствения начин аргинина да увеличи кръвопотока към мускулите. Ново изследване от Япония съобщава, че аргинина всъщност стимулира растежа на кръвоносните съдове. Колкото повече кръвоносни съдове достигат до мускулните влакна, толкова по голяма е доставката на кръв и съответно хранителни вещества, кислород и хормони към мускула, което води до повече сила, по- малко умора и по- пълно напомпване по време на тренировка, също както и по- добро възстановяване и растеж след това. Ако мислите, че казаното не е достатъчно, друго изследване съобщава, че след четири седмици приемане на аргинин значително се намалява телесната мазнина.

Необходим прием: Приемайте 3- 5гр аргинин три пъти дневно- преди закуска, 30-60минути преди тренировка и непосредствено преди лягане.

Витамин C.

Известни факти: Подсилва имунната система, подпомага възстановяването и синтезата на аминокиселини. След всички доказани положителни ефекти от приемането на витамин C, вие вероятно смятате, че той не може да ви преложи нищо ново. Витамин C засилва функцията на имунната система, подпомага растежа на колаген, съдейства за синтезата на аминокиселини, укрепва кръвоносните съдове и помага за лекуването на травмите. Но колкото и да е удивително, има и още.

По- малко известни факти: Изгаря мазнините, разширява кръвоносните съдове. За спортистите витамин C предлага множество допълнителни ползи, включително загуба на мазнини. Този факт съобщава Щатският университет в Аризона. Данните от изследването показват още, че витамин C може да покачи нивата на азотния окис, което води до по- добро напомпване на кръв в мускулите.

Необходим прием: Приемайте по 1-2 гр дневно с храната, за да може да извлечете максимално ползите от витамин C.

Хром

Известни факти: Изгаря мазнини, изгражда мускул. Хромът е популярен сред бодибилдърите суплемент, благодарение на способността си да съдейства за загубата на мазнини и да усилва функцията на инсулина, което значи, че може да ви помогне за изчистване и растеж на  мускули.

По- малко известни факти: Притъпява нивата на кортизол. Британски учени открили, че субекти, приемали хром, в продължение на седмица имали по- ниски нива на кортизол, след изтискващо усилие. Това го прави идеален суплемент за приемане след тежка тренировка, която може да стресира организма и да повиши нивата на кортизол.

Необходим прием: Приемането на 200-400мкг хром пиколинат с храната, разделен н на 1-2 приема, заедно с един прием веднага след тренировка може да запази кортизоловите нива по- ниски след тренировка. Това осначава, че тестостерона може да свъши по- добра работа за стимулиране на мускулния растеж.

Верижно- разконени аминокиселини /BCAA/

Известни факти: Стимулират протеиновата синтеза, засилват енергията, запазват мускулите. Верижно разклонениет аминокиселини са група от три аминокиселини- левцин, изолевцин, валин, които ефективно стимулират протеиновата синтеза- растежа на мускула. Те дори осигуряват енергия по време на трениране, подпомагат загубата на мазнини и укрепват имунната система, запазвайки нивата на глутамин.

По- малко известни факти: BCAA притъпяват нивата на кортизол намаляват DOMS /забавената мускулна болезненост/. Една от наскоро откритите ползи от BCAA е тяхната способност за притъпяват катаболния хормон кортизол след трениране. Тъй като кортизола блокира анаболните ефекти на тестостерона и води до повишено мускулно разграждане, запазване ниско нивото му помага за увеличаване на мускулния растеж. Друго проучване установило, че BCAA приети 15мин преи тренировка намаляват мускулната болезненост.

Необходим прием: Приемайте  5-10гр BCAA непосредствено преди и след тренировка.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.