настроение

Настроението е една от най-променливите величини. Може през целия ден да сме в прекрасно настроение и изведнъж да се случи нещо, което да ни го развали. Неизбежно е и се случва доста често.

Например вчера през целия ден бях в прекрасно настроение – почивен ден, разходка със семейството, игра с децата, усмивки, смях, весели приказки. Дори успях да отделя време за едно от любимите ми неща – цял час да чета на спокойствие.

Надвечер по новините съобщиха новина, която много ме разстрои и помрачи доброто ми настроение.

Какво да правим в подобни ситуации?

Важно е да умеем да се справяме с лошото си настроение, защото то оказва редица неблагоприятни ефекти върху нас и хората около нас. С една дума лошото настроение има своите негативни последици.

Освен вътрешния дискомфорт, аз лично ставам по-нетърпелив, по-раздразнителен и дори малко черноглед. Близките ми веднага усещат тези промени.

Лошото настроение променя възприятията ни и начина, по който гледаме на света – склонни сме да акцентираме на негативното, дори да го преувеличаваме; рискът да кажем или направим нещо, което би могло да разстрои другите, дори да ги нарани, се увеличава.

Изследванията в психологията убедително показват, че настроението ни влияе върху настроението на хората, с които общуваме. Това е още една основателна причина да умеем да ги управляваме.

Според мен целта е възможно най-бързо да преодолеем лошото настроение и да си възвърнем лъчезарността. Колкото по-дълго време позволяваме на лошото настроение да ни влияе, толкова по-големи са последиците за нас и хората до нас.

Нашите любими и работещи стратегии за справяне с лошото настроение:

1. Припомнете си, че настроението е една от най-променливите величини. В този смисъл, фразата “И това ще мине!” е чудесно напомняне, което може да ни позволи да се дистанцираме от ситуацията и да си възвърнем чувството за перспектива. Когато сме в лошо настроение, е възможно да виждаме проблемите вместо като бабунки по пътя, като огромни планини. Добра идея е да си припомним подобни ситуации от миналото и как сме се справили с тях, за да си вдъхнем кураж и оптимизъм.

2. След като знаем, че настроението ни влияе върху нашето поведение, е добре да бъдем по-внимателни. Ако като мен ставате по-раздразнителни, напомнете си, че това е чудесна възможност да практикувате толерантност, разбиране и търпение. Внимавайте какво казвате, за да не кажете нещо, за което по-късно да съжалявате.

Също така не обичам да взимам важни решения, когато не съм в добро настроение. В този смисъл, е по-добре да изчакаме бурята да премине и да дадем време на съзнанието ни да се проясни. Чрез поведението успешно можем да влияем както върху мислите, така и върху емоциите ни. Така че ако съзнателно се постараем да бъдем по-толерантни, разбиращи и търпеливи, вероятността да неутрализираме негативните ефекти от лошото настроение и да го подобрим нараства.

3. Отворете съзнанието си и потърсете добрите новини или направете нещо, което ви зарежда позитивно. Например веднага след като вчера се разстроих, излезнах и се разходих за около десет минути на свеж и хладен въздух. Подобни разсейващи дейности ни помагат да сменим фокуса на вниманието и да го насочим навън. Действа благотворно.

След като се прибрах, отделих време да гледам клипове в youtube, които ме зареждат позитивно и ме вдъхновяват. Позитивните емоции успешно неутрализират ефекта от негативните и ни позволяват да подобрим настроението си.

4. Не вярвайте много на настроенията си. Едно от най-добрите сравнения, които съм чувал е, че настроенията ни са като кучетата: не бива да се доверяваме на всички. Някои са много добри, други не чак толкова и дори могат да са опасни за нас. Подобна гледна точка към настроенията ни помага да не им се “връзваме” чак толкова и да им позволяваме да ни оплитат в мрежите си.

5. Наблюдавайте за повтарящи се модели. Например забелязал съм, че когато съм преуморен, често настроението ми се влошава. Осъзная ли, че това се е случило, веднага си давам почивка, за да възстановя силите си. Най-често след един разтоварващ ден силите ми се връщат и отново започвам да се усмихвам.

Тъй като сме различни, наблюдавайте за моделите, които биха могли да се проявяват при вас. След като разпознаете модела/моделите, всичко което се иска е да сте малко по-бдителни и да намерите начини как да им противодействате успешно.

6. Използвайте силата на личния избор. Дори да знаете не 6, а 66 стратегии за справяне с лошото настроение, ако не ги прилагате всичко е напразно. Затова е повече от важно да решим твърдо да упражняваме силата на личния избор. Как? Простичко. Избирате си стратегия и си казвате “Избирам да неутрализирам лошото си настроение и да си възвърна доброто”. Ключовата фраза е “Избирам да…”. Чрез нея прилагаме на практика знанията и се наслаждаваме на плодовете. Никой не може да направи даден избор вместо вас. Последният е винаги личен и това е просто прекрасно.

Лошите настроения са неизбежни. Добрата новина е, че не сме безсилни пред тях. Не е задължително да се оставяме да ни въвличат в своя водовъртеж, защото винаги можем успешно да им противодействаме.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.