med

Древните египтяни са първите хора отглеждали пчели. Те дарявали мед и пчелен прашец на боговете и пчелните продукти участвали във всяка тяхна церемония. Интересното е, че в египетските гробници е намерен мед, годен за консумация – това е единствената практически вечна храна, тя никога няма да се развали.

Медът и медената вода били широко използвани в древните Олимпийски игри и били част от ежедневното меню на Питагор. Римският писател Плиний Стари пише, че повечето от жителите на едно село в Апенините доживяват сто години, защото консумират редовно мед и пчелен прашец.

А в книгата си „Тайните на подмладяването от цял свят“ Пааво Айрола описва изследване на 150 руснаци на повече от 125 години: „Всичките тези сто петдесет и няколко човека над сто двайсет и пет годишна възраст от Русия, без изключение заявиха, че главната им храна винаги е била пчелен прашец и мед, и най-вече пчелен прашец.“

Тук, разбира се става дума за чист пчелен мед, произведен от пчели, захранвани само с мед (не и със захар, както правят много недобросъвестни пчелари и продават за мед, нещо, което е преработена от пчелите захар), и разбира се от чисти райони.

Важно е да се знае и, че пчелният прашец е проблемен за съхранение и този, който се продава по пазарите в пликчета или бурканчета е с почти нулеви качества, дори може да е токсичен. Прашецът трябва да се събира от пчеларя не по-рядко от веднъж седмично и да се съхранява в мед (така запазва свойствата си една година) или да се изсуши на не по-висока температура от 38 градуса в херметична камера.

Така, че медът и особено пчеленият прашец, трябва да се купуват само от сигурни източници.

МЕД

Изследвания в Русия показват, че необработеният суров мед е най-богатият източник на живи, лечебни ензими, има антигъбично, противовирусно и антибиотично действие. Медът лекува диария, язва, инфекции, стомашно-чревни проблеми, стафилококова инфекция, рак и много други заболявания.

Има антибиотично въздействие върху бактерии причиняващи антракс, дифтерия, инфекции на пикочните пътища, менингит, ушни инфекции, синузит, пневмония, туберкулоза, респираторни инфекции, инфекции при ухапвания от животни, дизентерия, абцеси, циреи, импетиго, кариес, скарлатина, холера… дали може да се изброят всички заболявания, които лекува това универсално лечебно средство.

Медът е чудесен детоксикатор – извлича водата от клетките, заедно с токсините, затова е важно, когато консумирате мед, да пиете достатъчно вода. А дъвченето на запечатките (питите) е много полезно за зъбите и венците. Външно може да се прилага за всякакви рани, изгаряния, абцеси, напуквания по кожата и лигавиците. И странични ефекти няма. Все пак не се препоръчва да се дава на деца до една година, заради макар и много малката вероятност от заразяване на суровия мед с ботулизъм или ако е събиран от токсични полени.

Важно! Ако имате проблеми с кръвната захар или страдате от сериозно заболяване, моля, консултирайте се с вашия лекар относно консумацията на мед или други, макар и натурални източници на захар.

ПЧЕЛЕН ПРАШЕЦ

Пчелният прашец е алкална храна, считана от специалистите за едно от най-съвършените творения на природата. Източник е на 18 витамина (всичките В (с изключение на В 12), С, D и Р/рутин), каротин, ксантофил и бета-каротин, лецитин/холин, 22 аминокиселини (включително всичките незаменими), 14 мастни киселини, 11 въглехидрати, РНК, ДНК, стероидни хормонални субстанции, растителен хормон, подобен на гонадотропина, произвеждан от хипофизата, 15 % лецитин, 11 важни ензима,  около 60 минерала и микроелемента, ORMUS елементи (минерални елементи, открити от Дейвид Рейдиъс Хъдсън, които заемат ново, трето измерение на Менделеевата таблица и за които се знае, че имат изключителни, целебни, подмладяващи и удължаващи живота свойства) и още много познати и непознати все още за науката вещества. Според френски, иатлиански и руски лекари, поленът е един от най-богатите източници на биологично достъпен протеин, съставен е от около 25 % белтъчини (за сравнение, белтъчините на пчелния прашец се усвояват много по-лесно от бетъчините на яйцата, сиренето и месото и погледнато по този начин, грам за грам, поленът съдържа 5 до 7 пъти повече протеин от животинските продукти)  Има много високи нива на антиоксиданти,подобрява фертилносттаи половата функция,увеличава силата, издържливостта, енергията, скоростта,осигурява бързо възстановяване след физическо натоварване, увеличава мускулната маса и релеф. Както се вижда, това е прекрасна и задължителна храна за спортисти. Поленът има също и анти-алергично действие, тъй като намалява отделянето на хистамин, а високите нива на витамини от групата В, го првят незаменим помощник на нашата анти-стрес защита. Когато за пръв път опитвате полен е възможно да усетите леко раздразнение на стомашно-чревния тракт и много рядко – сърцебиене и изпотяване. Това се дължи на изключително високата хранителна стойност на субстанцията, затова е препоръчително отначало да се започне с приемането на ¼ чаена лъжичка дневно и постепенно увеличаване на дозата до достигане на 1 до 3 супени лъжици на ден.

ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Пчелното млечице е може би една от най-загадъчните и неразбрани суперхрани в света. Единствено то е определящият фактор от обикновена ларва да се развие пчела-майка. Специалистите са определили, че различното хранене на пчелите-работнички (с мед и полен) и пчелите-майки (през целия им живот с пчелно млечице), е единствената явна разлика между тях. А разликата в продължителността на живота им е огромна – пчелите-работнички живеят 2-3 месеца, а пчелите-майки – 4-5 години. Затова неслучайно пчелното млечице открай време е смятано за извор на младост, здраве и красота. Съдържа витамини от групата В, аминокиселини, калий, калций, магнезий, цинк, желязо и манган. Стимулиращият му ефект може да се сравни с този на кофеина, но без отрицателните му ефекти. То е най-богатият източник на пантетонова киселина (витамин В 5) и ацетилхолин (вещество, регулиращо импулсите между нервните влакна и особено ефективно при лечение на болестта на Алцхаймер), има изключително високо съдържание на лесно усвоим протеин – цели 50%, помага при хормонални дисбаланси и сърдечни болести. Пчелното млечице е толкова сложно по своето естество, че учените не са способни напълно да го анализират и то си остава загадка за науката. Консумирайте по ½  до 1 чаена лъжичка дневно и го съхранявайте в хладилник.

ПРОПОЛИС

Прополисът (пчелен клей) е единствената причина в топлия (37-38 градуса), населяван от огромно количество пчели (десетки хиляди) и влажен (70 % влажност) кошер, да не се разпространяват болести. Освен като силен, природен антибиотик, пчелите го използват и за мумифициране на труповете на дребни животни нахлули в кошера, като гризачи например. Биофлавоноидите в прополиса имат антибиотично, антивирусно и  антигъбично действие. Богат източник е на витамини С, Е, провитамин А и В комплекс, на минерали, аминокиселини и мазнини. Изглежда единствено той може да се пребори с някои иначе нелечими болести като афтозен стоматит и инфекция с устойчивия на мецитилин златист стафилокок. Прополисът се консумира във вид на спиртен екстракт (клеева тинктура), като се добавят няколко капки в чаша вода.  Клеева тинктура можете да си приготвите и сами – 30 грама прополис се поставя в камерата на хладилника за 12 часа да се втвърди. След това се счуква на ситно и се залива със 100 мл. чист спирт 90 %. Държи се на тъмно в стъклен съд 6-7 дни, като се разклаща периодично. След това се прецежда и се съхранява в стъкло, на тъмно и на стайна температура за неограничен период от време.

ПЧЕЛЕН ВОСЪК

Восъкът представлява сложна смес от над 300 различни вещества. Изключително устойчив е и може да запази качествата си 1000 години. При загряване поема голямо количество топлина и бавно я отдава като така подобрява кръвообръщението в третираните зони и ускорява оздравителния процес при възпаления. Интересно е, че загрят до 80 градуса може да се постави върху кожата без да я изгори. Има антибиотично и регенериращо действие. При язва и гастрит се приема вътрешно по 1 топче колкото грахово зърно, като по този начин  абсорбира и токсините от храната. Омекотява кожата, подбрява тургура й, намалява бръчките – неслучайно в най-добрите органични и домашни кремове за лице и тяло,  восъкът е основна съставка.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.