Съвсем възможно е да скърцате със зъби и да не го знаете. Този навик би могъл да се превърне в сериозен проблем. Има много фактори които могат да придонесът към това да скърцаме със зъби докато спим. Известно е генетичното предразположение, тъй като има фамилии, в които скърцането със зъби се среща по-често. Стресът и доста честото приемане на кофеинови напитки и тютюнопушенето вечер също могат да го допринесът до това. Нека разберем повече.

Какви са причините за скърцането със зъби?

Причините за скърцане със зъби са главно психологически.  По време на сън нашите автоматични реакции на тялото са активирани, а някои от тях са свързани с дъвкателната мускулатура.

За да разберете за своя проблем,  е нужно някой, който ви е чувал че скърцате по време на сън да ви оведоми. Хубаво е да се замислите, ако сутрин се събуждате със схваната долна челюст и дори главоболие, още повече ако зъбте ви са изтрити. За да прекратите този процес, е необходимо да вземете мерки.  Нека обаче се запознаем по- подробно с причините за появяването на този вреден навик.

Една от тях може да е неправилна захапка, което е особено важно, защото зъбите се срещат неправилно и по този начин с огромните натоваравания, които падат  върху тях- се изтпиват един друг.

Възможно е причината да е в липса на различни вещества в организма ви, които водят до неволни мускулни съкращения. Като например различни витамини, калций и магнезий.

Най- често проблема със скърцането със зъби се поражда от стрес. Когато се води едно тежко и напрегнато ежедневие,  това може да се отрази върху психиката и несъзнателно да стискате и търкате зъби през деня или по време на сън.

Лечение

За да се справите с проблема, е необхдимо първо да се установи каква е причината за възникването му. В нашия кабинет разполагаме със специален метод- устройство, което пациента залепя върху бузата си и то отчита активността на дъвкателните мускулите по време на сън. Така първо се отхвърля или се поставя точната диагноза – бруксизъм и каква е нейната степен.

Вероятно лечение е изготвянето на предпазни шини, които да се носят по време на сън. Взима се отпечатък и по него се изготвя индивидуална прозрачна шина, която да поема натоварванията.

Възможно е също така да се започне ортодонтско лечение, ако това е причината.

Намаляване на стреса също е изключително необходимо. Също така си обръщайте внимание дали скърцате със зъби и ако е така, опитвайте се да не го правите, тъй като е вреден навик и може да създаде проблеми.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.