разширени вени

Разширени вени или още ‘‘варикозни‘‘ вени е вид хронично заболяване на кръвоносната система, което се изразява с подуване, извиване и разширяване на венозните канали по крайниците, като най-често се наблюдава по краката. Преобладаващите носители на това заболяване са жени, но мъжете също далеч не са имунизирани от него. То е доста често срещано в индустриално развитите страни в северното полукълбо, а в България статистиката показва, че 30 – 40% от населението има някаква форма на разширени вени.

Какви са симптомите на разширени вени?

Симптомите могат да бъдат видими и невидими.

Нека започнем с видимите, които може да забележите и с просто око:

 • Паякообразни мрежи от тъмно-сини или виолетови вени по кожата
 • Изпъкнали венозни участъци по кожата
 • Различна пигментация на кожата около глезена и горната част на стъпалото
 • Дерматит или венозна язва около глезена

Естетическите проблеми породени от това хронично венозно заболяване са неприятни, особено на онези представители на нежния пол, чието ежедневие изисква честото носене на поли или открити обувки. Невидимите симптоми, обаче, са онези, които могат да влошат ежедневието и качеството ни на живот. Те се изразяват най-често под формата на:

 • Подути крака
 • Тежест в крайниците и умора
 • Мускулни болки
 • Парене и сърбеж
 • Крампи и спазми

Причини и предпоставки за разширени вени

Разширените вени често се дължат на увреждане или засягане на венозните клапи на големите повърхностни вени по бедрото и подбедрицата. Ролята на клапите е да осигуряват еднопосочното движение на кръвта и да предотвратяват връщане. Засягането на тези клапи може да доведе до увеличение на налягането и разширяване на стените на вените. Препоръчва се преглед при съдов специалист за най-точна и обстойна оценка на състоянието Ви.

Съществуват различни предпоставки за развитие на разширени вени. 

 • Един от основните фактори е възрастта – с напредването ѝ сме по-изложени на поява на разширени вени. 
 • Полът е силен фактор – както казахме, най-податливи са жените.
 • Наследственост – понякога няма какво да направим, ако сме генетично предразположени към развиване на разширени вени.
 • Начин на живот – уседналият начин на живот, затлъстяването, липсата на движение и спорт водят със себе си редица усложнения на здравето ни, едно от които са разширените вени. Но продължителното стоене прав с малко движения, е не по-малко вредно, тъй като кръвта се задържа в краката и не циркулира така както при по-активни дейности.
 • Тютюнопушене
 • Бременност
 • Носене на неудобни обувки и дрехи. Високите токчета са добре познат на много жени източник на разширени вени, особено след дългогодишно ползване. Продължителното носене на тесни дрехи, които рестриктират нормалното кръвообращение по крайниците също може да доведе до тази нежелана реакция.

Лечение на разширени вени

Съществуват разнообразни методи за лечение, най-често използваните са т.нар ‘‘консервативни‘‘ методи. Те са предпочитани заради простотата и удобството, както и избягването на потенциални усложнения, които могат да възникнат от алтернативни методи или хирургически намеси. Сред консервативните методи влизат компресивните чорапи или бинтове, както и добре познатите мехлеми и хранителни добавки.

Днес ще говорим за един такъв доказан, удобен и безопасен метод на лечение, а именно натуралния гел срещу разширени вени на билкова основа, Варкозин.

Какво е Варкозин?

Варкозин е нов на българския пазар, натурален продукт за третиране на разширени вени. Той е изключително ефективен в облекчаване на болката, тежестта в краката, мускулните крампи и подуването. Изцяло натуралния състав и активните му компоненти имат свойството да минават с лекота през кожата и да повлияват подути и възпалени вени или паякообразните клъстери. Бидейки съставен само от натурални, свободно срещани в природата съставки, Варкозин значитлено намаля риска от странични ефекти и алергични реакции, което е едно от основните притеснения на хора, страдащи от разширени вени.

Освен подходящ за вече появили се вени и третиране на техните симптоми, Варкозин е идеален и за обща грижа за краката ни след натоварен работен ден или претоварване във фитнеса или навън. Той има свойството да възстановява оптималното кръвообращение в крайниците, спада отока и помага при чувство на тежест и болка.

От какво е съставен?

Продуктът е с патентован състав от специално подбрани билки с помощта на дерматолози и съдови специалисти. Те са селектирани по такъв начин, че да доведат до максимален бърз и облекчаващ ефект без странични реакции.

Основните компоненти на Варкозин гел против разширени вени, са:

 • Екстракт от Бял равнец или научното му наименование на латински – Achillea Millefolium, основната съставка на Варкозин. Среща се в Европа в хабитати като прерии и горски поляни. Той е от семейство ‘‘Сложноцветни‘‘ и цъфти между юни и октомври. Неговото масло е познато на човечеството още от дълбока древност, но в наши дни научните статии потвърждават за свойството на растението да подпомага кръвообращението и подобряване на цялостния тонус на вените. Любопитен факт, в миналото хората са третирали дори хемороиди с масло от белия равнец.
 • Екстракт от конски кестен – добре познато вещество, което облекчава мястото с разширени вени и ефективно спада отока на краката.
 • Арника – освен с приятния си аромат, арниката е известна с това, че хидратира и подхранва кожата, намалявайки чувството за опънатост.
 • Лавандула – подпомага еластичността и здравината на венозните стени.
 • Средиземноморски кипарис и розмарин – дезинфекцира мястото с разширени вени и връща чувството за мекота на кожата.

Мнения и прием на Варкозин

Варкозин е относително нов на българския пазар, но той вече проби път в топ форуми за споделяне като БГ Мама. Все повече доволни потребители изказват мнението си за продукта, но едно от най-големите хвалби е натуралния състав и липсата на странични ефекти и алергии. Доста хора са преминали през редица други продукти, някои от които имат синтетични съставки, които не се отразяват добре на всяка кожа. Освен това, доста от потребителите изтъкват, че Варкозин е спомогнал за спадането на подутите вени и намаляване на чувството за всеобща умора на работното място и накрая на деня.

Използвайте Варкозин 3-4 пъти дневно, като нанасяте върху афектираното място с нежни и масажиращи движения. Моля, прочетете листовката преди да използвате гела за разширени вени.

Откъде да го закупя?

Varcosin гел за разширени вени можете да закупите само от официалния сайт на производителя. Това е направено с цел да се спестят пари от добавената стойност, която търговци на едро и дребно слагат. Поръчвайки от сайта гарантира не само най-добрата цена и качество, но и може да се възползвате от сезонни намаления и пакетни предложения.

Внимавайте ако видите Варкозин продаван в някой от големите онлайн магазини като еМаг или Амазон, възможно е или да е с прекомерно завишена цена или да е имитация, чиято безопасност на съставките не е гарантирана.

1 Comment


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.