енергия

Как да живеем с повече енергия всеки ден – въпрос, който си заслужава. Въпрос, който ни предизвиква да търсим конкретни отговори, които водят до реални позитивни резултати. Колкото повече енергия имаме, толкова по-продуктивни можем да бъдем и да работим за своя по-добър, по-успешен и по-щастлив живот.

За мен отговорът на този въпрос се състои от две части: 

Част 1:

Човешкият организъм е енергийна система и всяка дейност изразходва част от енергията ни. Поради това е изключително важно да следваме най-природния ритъм “работа-почивка”. Тоест:

– Да си осигуряваме достатъчно време, в което да не работим.

– Да отделяме време за възстановяваща почивка.

– Да се стараем поне един ден в седмицата да не се занимаваме с работа и, най-вече, да не мислим за работа.

– Да се храним здравословно и рационално.

– Да си набавяме нужното ни количество сън редовно.

– Да разтоварваме организма си от стреса чрез физически упражнения и активности, които са ни приятни и които ни тонизират (активна почивка).

– Да прекарваме повече време сред природата – ние сме неделима част от нея.

Това е рамката, в която всеки то нас има възможност да изгради и да следва своя оптимален ритъм “работа -почивка”, за да се чувства изпълнен с жизнена енергия всеки ден.

Как да живеем с повече енергия всеки ден – част 2:

Втората част на отговора се състои от 11 начина, чрез които можем да презареждаме батериите си още през самия ден – при мен действат и дават невероятни резултати:

 1. През деня се храня леко и умерено. Всеки от нас знае от опит, че когато се нахраним обилно ни се приспива. За да избегна чувството за сънливост денем, предпочитам да се храня един или два пъти през деня с по-леки за организма храни. Например много обичам салата с пиле, салата с яйца, салата със сирене или извара, плодове, ядки, домашно приготвен сандвич…
 2. Пия много вода. Добрата хидратация е изключително важна за оптималното ни функциониране. Ако почувстваме жажда, то вече организмът ни е дехидратиран с няколко процента. Това се отразява неблагоприятно върху състоянието ни. Други два плюса на водата са, че тя притъпява чувството за глад, което на мен ми помага при храненето, и същото така пречиства организма ни от различните “боклуци”.
 3. Следвам своя план за деня. Благодарение на него не губя време, знам какво следва да свърша и проследявам продуктивността си. Последното е повече от важно. Когато отметем дадената задача, ние се чувстваме по-доволни от себе си. Това ни изпълва със свежа енергия за още позитивни действия.
 4. Осигурявам си кратки почивки. Само работа не е работа. Старая се на всеки час-два да се откъсвам от работния процес и да не правя нищо, свързано с работата, в рамките на около пет минути. Работата на блокове “усилие-почивка” ни предпазва от пренатоварване, подобрява вниманието и концентрацията ни и ни прави по-продуктивни.
 5. Върша само една задача тук и сега. Мнозина от нас се разпиляват в стремежа си да свършат повече работа и отделят внимание на две-три дейности едновременно. Подобен род жонглиране ни кара да изразходваме повече енергия, отколкото ако се фокусираме на 100% напълно и изцяло върху една дейност. Пренасочването на вниманието ни от една задача към друга, влошава концентрацията ни и намалява нашата продуктивност. Затова е по-добре да определим колко време ни е необходимо за изпълнението на задачата пред нас и да си го осигурим без прекъсвания. Ако в краен случай се наложи да прекъсна, то тогава насочвам цялото си внимание към настоящето и в този момент не мисля за нищо друго.
 6. Използвам “Списък на свършените задачи”. Доста от нас използват списък “Задачи за свършване”, което е добре. Внася структура и ясното в ежедневието ни. Канализира енергията ни. Но това е само едната страна на монетата. Другата е да отбелязваме какво сме свършили. Когато видим продуктивността си черно на бяло, ние се изпълваме с удовлетворение, а скритото послание към самите нас е “Браво. Виж колко добре се справяш”. Действа зареждащо.
 7. Стремя се да приключвам задачите пред мен в срок и да не отлагам. В едно изследване сервитьорите идеално помнили какво са сервирали на дадена маса и каква е текущата сметка на клиентите. След приключване на обслужването, те буквално забравяли цялата информация. Изводът е, че недовършените задачи ни нашепват “Помни. Важно е. Трябва  да приключим.” Това ни разкъсва между “сега” и “после” и отнема от енергията ни. Затова колкото по-бързо приключим, толкова повече енергия освобождаваме за други дейности.
 8. В едно изследване повдигат настроението на участниците и се установява, че доброто настроение ни прави по-енергични и по-продуктивни. Затова се стремя да поддържам добро настроение през целия ден. Обичам да се шегувам с колегите; да се чувам по телефона със свежи приятели; обичам да се усмихвам на другите; обичам да се чувам за минута-две с любимите си хора.
 9. Използвам силата на позитивното очакване. Всеки ден си определям дейност, която ме очаква след края на работния ден и която знам, че ще ме направи по-щастлив. Например планирам да тренирам след работа, да се срещна с приятел, да играя с децата, да чета хубава книга, да гледа стар любим филм. А през деня от време на време затварям очи за секунда и се потапям в предстоящото преживяване.
 10. Дишам. Правилното дишане е един от най-семплите и ефективни начини да се чувстваме изпълнени с енергия. За тази цел се стремя да ходя и да седя изправен, което улеснява правилното дишане. Опитайте следното: Прегърбете се и дишайте. След минута се изправете и дишайте. Определено ще почувствате разликата и ще се убедите, че добрата поза е от изключително значение на естественото дишане.
 11. Усмихвам се. Точка единадесет оставям без коментар. Бих предпочел всеки да я изпробва сам. Предизвикайте себе си днес да раздадете колкото е възможно повече усмивки и почувствайте ефекта сами.

Как да живеем с повече енергия?

Повече от важен въпрос за всеки, който желае да живее по-добре, по-успешно и по-щастливо. Ако някоя от моите единадесет идеи ви е допаднала, пробвайте я. Дайте й шанс за известно време. Ала преди всичко продължавайте да търсите свежи начини, които работят при вас и ви зареждат с позитивна и продуктивна енергия всеки ден и най-добре отговорят на въпроса:

– Как да живеем с повече енергия всеки ден?

Живеем днес. Живеем сега. Утре… Утре е обещано никому. Това е едно от любимите ми напомняния, което ме изпълва с повече енергия.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.