В последните години затлъстяването стана сериозен проблем за населението от цвлия свят и е втората по честота причина за преждевременна смърт. У нас броят на хората с наднормено тегло непрекъснато се увеличава. Изследвания показват, че със свръхтегло са вече 41% от мъжете у нас и 34% от жените. Расте също броят на децата и юношите със затлъстяване – около 18% от тях. Подобно е положението и в Европа.

Наднорменото тегло е резултат на повишен хранителен прием и понижен енергиен разход. Или казано просто от неправилно хранене и обездвижване. Препоръчваният енергиен внос съобразно с възрастта и начина на живот е около 2000-2500 ккал на ден за жените и 2500-3000 ккал на ден за мъжете. Когато се наруши балансът между приема на храна и разхода на енергия, теглото бавно и постепенно се увеличава. Тогава се говори за положителен енергиен баланс и излишъкът на енергия обикновено се складира под формата на мазнини.

Те биха могли да се загубят, само когато се изразходва повече от енергията, доставена с храната, като по този начин се изпразват енергийните депа и се получи отрицателен енергиен баланс. Само 1% повече от необходимите за организма калории води до натрупване на 10000 ккал годишно, което увеличава теглото с 1-2кг.

Факторите на околната среда са виновни за 30 на сто от случаите на затлъстяване, семейните традиции и хранителните навици също са сериозна причина за трупането на излишни килограми. 

Лицата с генетично предразположение са по-застрашени и значението на наследствеността се изчислява на 40%. Пълните хора имат неточна самооценка за количеството на храната, която поглъщат. Те често твърдят, че ядат малко и недооценяват количеството на погълнатите мазнини.

Голямо значение има видът на приетите хранителни съставки, които освобождават определено количество калории. Тялото може да усвои 4 главни хранителни съставки като източник на гориво – това са мазнини, въглехидрати, белтъчини и алкохол. Най-много калории освобождават мазнините. При тяхната консумация трудно се получава засищане. Оказва се, че те са един от основните фактори за развитие на затлъстяването. Освен това водят до атеросклероза и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Особено внимание трябва да се обърне на скритите мазнини, които са включени в състава на хранителните продукти – в месото, особено свинското, в млечните продукти.

При тяхната консумация се получава неусетно поемане на значителни количества мазнини. Въглехидратите се усвояват по бързо и са подложени по лесно на изгаряне на организма. При тяхната консумация се получава изразено чувство на засищане. Те са основен източник на енергия за организма. Въглехидратите се внасят в организма с няколко вида храни: брашно, хляб и тестени изделия; плодове и плодови сокове; зеленчуци, варива, ядки.

Белтъците в храната, особено животинските, играят предпазна роля по отношение на затлъстяването /така приема съвременната наука за храненето/. Белтъчините се набавят с мляко, млечни продукти, месо, риба, яйца, варива, ядки, хляб.

Затлъстяването е фактор, който може да причини или утежни протичането на редица заболявания: артериална хипертония, захарен диабет, повишен холестерол в кръвта, исхемична болест на сърцето, мозъчен удар, затруднение в дишането, хъркане, спиране на дишането по време на сън, артрозни промени в ставите, камъни в жлъчката, менструални нарушения, някои злокачествени заболявания. Рискът за здравето се покачва дори и при ниските степени на наднормено тегло. В миналото значението на затлъстяването като фактор за развитие на болестните процеси е подценявано. Обръщало се е внимание главно на кръвното налягане и холестерола, за които се е мислело, че са по важни. Сега обаче е установено, че затлъстяването не само допринася за тези нарушения, но е важен и независим рисков фактор за развитие на споменатите заболявания.

  • Сърдечно-съдова система – повишава се работата на лявата камера, повишава се артериалното налягане, явява се умора.
  • Дихателна система – повърхностно дишане, чести бронхити.
  • Храносмилателна система – запек, хернии, чернодробна стеатоза.
  • Опорно-двигателен апарат – болки в коленете, глезените, тазобедрените стави, радикулити, разширени вени.
  • Психика – потиснато настроение, лошо самочувствие, депресия.

Една от най-драматичните последици на затлъстяването е развитието на неинсулинозависим захарен диабет /тип/. Връзката между затлъстяването и някои видове рак е добре известна. При жените – рак на шийката на матката, яйчниците, жлъчния мехур и гърдата. При мъжете – рак на простатата, дебелото и правото черво, а при тези с високостепенно затлъстяване-карцином на бъбреците, панкреаса и стомаха.

Съвети:

  • повече движение в града, планината, полето
  • хранене с ниско калорични храни, плодове и зеленчуци в прясно състояние
  • намаляване на консумацията на сол, алкохол, тестени храни
  • контрол на теглото и здравето
  • използване на хранителни добавки като Редуслим или Идеалика

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.