витамини-здраве-красота

Употребата на плодове се възприема като нещо най- обикновено и често дори не си даваме сметка какво значение имат те за здравословното ни състояние. Плодовете съдържат преди всичко голямо количество витамин С, който е необходим за живота като вещество, предпазващо организма от развитието на различни инфекциозни и заразни болести. Плодовете и зеленчуците съдържат и редица други витамини, като например А, В1, В2, Р и т.н., както и минерални вещества, от които най- важните са калцият,фосфорът и желязото. Те съдържат също малки количества белтъчини, захари и мазнини.

Най- голямо значение за организма имат пресните плодове. За да разберем необходимостта и значението на плодовете, трябва да знаем нещо за действието на отделните витамини, които те съдържат. Калоричната стойност на плодовете не е голяма. Тя се допълва с другите храни, съдържащи белтъчини, въглехидрати и мазнини.

Плодове консумираме предимно заради приятния вкус, аромат и съдържанието на витамини. Те ни освежават и доставят на нашия организъм изключително ценни вещества.

Витамин С е абсолютно необходим за живота – без него организмът би загинал. За разлика от другите живи организми, човешкият организъм не може да го произвежда сам, а го получава чрез храната. Витамин С е важен за обмяната на веществата, за образуването на междуклетъчната съединителна тъкан, той е незаменим за цялостната устойчивост на организма на инфекции и подпомага заздравяването на раните. Човешкия организъм се нуждае дневно от около 75 мг витамин С. При специфични условия обаче, например при работа с голямо натоварване , при бременност, кърмене и т.н., неговият разход значително се увеличава.

Витамин Р влиза в групата на водоразтворимите витамини и е част от т.нар С-комплекс поради свойството му да повишава усвояването на витамин С като не допуска окисляването и разрушаването му. Най-добрият източник на витамин Р са плодовете и зеленчуците в жълто, оранжево и червено: манго, кайсии, лимони, портокали, грейпфрути и други цитрусови плодове, шипки, череши, касис, сини сливи, грозде. Зеленият чай, червеното вино и тъмният шоколад (с над 70% какаово съдържание) също са добри източници на витамин Р поради общата му принадлежност към групата на биофлавоноидите.

Витамин В1 /тиамин/ се съдържа в храните от животински и растителен произход. Той има голямо значение за обмяната на веществата в организма, главно при преработването на захарите, а при повишеното им приемане се увеличава и разходът му. Голямо предимство на витамин В1 е, че не се унищожава при високи температури. Дневният му разход е около 2 мг. Той обаче трябва да се приема всекидневно, тъй като за разлика от някои други витамини не се натрупва. Човешкият организъм може да има в запас само 25 мг тиамин. Той се включва главно при лечението на някои заболявания на нервната система. От хранителните продукти най-богати на витамин В1 са хляб и хлебни изделия от типово брашно или витаминизирано брашно, гречка, овес, зърнени и бобови растения; черен дроб и не тлъсто свинско месо. Богати на тиамин са бирените дрожди и пшеничните зародиши.

Витамин В2 /рибофлавин/ участва във всички възлови процеси при обмяната на веществата. Съдържа се в редица храни. Голямо негово предимство е, че не се разрушава при обикновена топлинна обработка на храните, но се разпада под влиянието на светлината – например мляко, престояло два часа на слънце, губи 85 % от съдържанието на рибофлавин. Витамин В2 произвеждат и някои стомашно – чревни бактерии. За човешкия организъм са необходими дневно около 2 мг. Витамин В2 е важен за организма, защото участва активно в обмяната на мазнините, въглехидратите и белтъците.Той е от съществено значение за доброто зрение и защитата на кожата от ултравиолетовите лъчи.

Витамин А /ретинол/ в плодовете не се среща като готов витамин, а като т.нар бета – каротин, от който в човешкия организъм се образува витамин А /от две молекули бета – каротин се получава една молекула витамин А/. Витамин А влияе благотворно на зрителния анализатор предимно при здрач. Ако той липсва се получава т.нар кокоша слепота. Необходим е и за живота на редица клетки, главно на кожата и роговицата на окото. Човешкия организъм е способен да натрупва запаси от витамин А за една година напред. Въпреки това обаче има болести, които се дължат на неговия недостиг. Използва се за лечението на различни кожни и очни болести, но само под лекарски контрол, тъй като вследствие на предозиране в организма може да възникнат нарушения.

Калцият е много важен елемент за човешкия организъм. Съдържа се в голямо количество главно в костната тъкан, зъбите и в по – малко количество в кръвта. Тялото на възрастния човек съдържа около 1200 мг калций под формата н различни съединения. Главното му предназначение е да обновява костната тъкан заедно с витамин D, който не се съдържа в плодовете. Недостигът на калций е причина за сериозни нарушения при образуване на костите, при смущения в нервната система и др. Калций се съдържа главно в млякото, изварата, в различните видове сирене и по – малко в плодовете.

Желязото има най- голямо значение за образуването на кръвта. Съдържанието му в 1 кг. плодове е от 10 до 12 мг.


От всичко казано дотук се вижда, че плодовете имат голямо значение за нашия живот, тъй като не само разнообразяват храната ни, но и доставят абсолютно необходими за здравето и живота ни вещества. Това пък от своя страна е свързано с хубавия вид на кожата и с тена на лицето.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.